Mekrijärven Joonaksesta Ogelin Verttiin ja Veikkaan sekä Maunulan Effiin

 

 


  Teuvo Ikonen
  teuvo.ikonen(at)welho.com

   
  Mekrijärven Joonas  
  Mekrijärven Juho  
  Enonvaaran Paavo  
  Piippumäen Heikki  
  Ikosenvaaran Olli  
  Pahkavaaran Paavo  
  Pahkavaaran Janne  
  Joonas Ikonen käräjillä  
  Juho Ikonen käräjillä  
     
 
 


Tohtori Veijo Saloheimon selvityksen mukaan llomantsin Ikosten kanta-isä on Heikki Matinpoika Ikonen, joka muutti kutsuntakarkurina
vuonna 1633 talolliseksi Nurmeksen Jokikylän Juusolaan ja sieltä Ilomantsin Kuuksenvaaraan vuonna 1664. Tohtori Saloheimo arvioi,
että Heikki Matinpoika Ikonen saattoi tulla Nurmekseen Lapinlahden Onkivedeltä, koska Lapinlahti Iisalmen osana erosi vuonna 1620 Kuopiosta.

Heikki Matinpoika Ikonen kotoutui Ilomantsiin hyvin, sillä hän toimi lautamiehenä vuosina 1667-1668. Käräjäpöytäkirjan merkinnän mukaan Heikki kuoli vuonna 1669. Hänen perheeseen kuului pojat Risto, Niilo ja Heikki. Lisäksi olen löytänyt tuomiokirjoista kaksi tytärtä, joista toisen nimi oli Liisa.

Ilomantsi on sukututkijalle haasteellinen, sillä rippikirjat ovat säilyneet vasta vuodesta 1777. Tutkijan tuskaa helpottaa jonkin verran se, että historiakirjat ovat tallessa vuodesta 1723 alkaen.

Olen käynyt pykälä pykälältä läpi Ilomantsin renovoidut tuomiokirjat vuosilta 1668-1710 ja 1723-1775 sekä poiminut niistä kaikki pykälät,
joissa esiintyy nimi Ikonen lautamiehenä, kantajana, vastaajana todistajana jne. Mielenkiintoisia ja sukututkimusta edistäviä oikeustapauksia sieltä löytyi.

Aiemmin mainitsemani asiakirjat eivät kuitenkaan anna tutkimuksellisesti täysin luotettavaa tietoa Ilomantsin Ikosten 10 sukuhaaran  välisistä sukulaisuussuhteista ja niiden linkittymisistä Pielisjärven Ikosiin. Käynnissä olevan Ilomantsin ja Pielisjärven Ikosten DNA-projekti on tuottanut mielenkiintoisia tuloksia ja työ jatkuu edelleen. Pienen lisämausteen antaa hankkeemme mukanaolo Rotterdamin Erasmus-yliopiston tutkimushankkeessa, jossa selvitetään takaisinmutaatioita.

Näille omatekoisille sivuille olen koonnut tietoja omasta sukuhaarastani, joka lähtee laskennallisesti vuonna 1689 syntyneestä Joonas Ikosesta ja päättyy lastenlapsiini Verttiin, Veikkaan ja Effiin. He ovat Joonas Ikosen jälkeläisiä 10. polvessa. Vertti, Veikka ja Effi syntyivät tyystin  toisenlaiseen maailmaan kuin heidän esi-isänsä ja -äitinsä. Joonas Ikonen ja hänen vaimonsa Anna Mähönen tuskin osasivat 1700-luvun puolivälissä kuvitella, että noin 250 vuoden kuluttua Suomen lapsikuolleisuus on maailman alhaisimpia. Joonakselle ja Annalle syntyi 10 lasta, joista peräti viisi kuoli lapsina.

Alla olevaan karttakuvaan on seepialla merkitty ne Ilomantsin kylät, joissa Joonas Ikonen ja hänen jälkeläisensä asuivat. Kartasta puuttuu Putkela sekä Joonaksen elämässä merkittävää osaa näytelleet Lokanlahti ja Timovaara, jotka siirtyivät sodan jälkeisessä rauhanteossa Neuvostoliitolle.

     
     
 

 

 

 

 

     
 Päivitetty 27.8.2019

 

 

.