Joona muutti Mekrijärveltä Lokanlahdelle

 

 
  1. sukupolvi: Lokanlahden Joonas 1689-1758  
   

Lokanlahden tilaa numero 1 asutti Vilppu Utriainen. Hänen jälkeensä tilalle tuli Heikki Ikonen. Utriaisen tytär Anna vihittiin Klaus Pesosen kanssa 11.6.1738.
 Varsin pian tämän jälkeen Vilppu Utriainen muutti tyttärensä ja vävynsä kanssa Ontronvaaraan. Siellä tapahtui murhenäytelmä 9.5.1742 kun venäläiset tappoivat 70-vuotiaan Utriaisen ja hänen 30-vuotiaan vävynsä Klaus Pesosen. Tuolloin elettiin pikkuvihan vuosia.

 

Lokanlahdella asuivat Joonas Ikonen ja Anna Mähönen perheineen sekä Heikki Ikonen ja Kaisa Kiiski perheineen. Olivatko Joonas ja Heikki veljeksiä vai oliko pelkkää sattumaa, että kaksi Ikosta muutti samoihin aikoihin lähes tiettömän taipaleen takana olevaan autioksi jääneeseen kruununtorppaan? Dokumentoitua näyttöä sukulaisuudesta ei ole eikä DNA-selvityksessään tue yksiselitteisesti tätä mahdollisuutta.

 

Joonas Ikonen kuoli Lokanlahdella vuonna 1758 ja hänen vaimonsa Anna vuonna 1765. Ilomantsin seurakunnan arkistossa on säilynyt maaliskuussa 1765 tehty Joonas Ikosen perukirja. Edellä olevan perukirjan Ritva Tattarin tekemä suomennos, klikkaa tästä.

 

Joonas ja Anna Ikosen lapsista kolme muutti avioiduttuaan pois Lokanlahdelta. Sinne jäi asumaan vuonna 1732 syntynyt Antti. Hän oli aviossa kaksi kertaa
ja hän kuoli vuonna 1814. Antti Ikosen toisesta avioliitosta vuonna 1779 syntynyt tytär Maria avioitui talossa renkinä olleen Juho Tahvanaisen kanssa ja he alkoivat asuttaa Tahvanala -nimistä tilaa. Juho Tahvanainen lunasti myöhemmin tämän kruununtilan perintötilaksi.

 
Viimeisin Lokanlahdella asunut Joonas Ikosen miespuolinen jälkeläinen oli hänen poikansa Heikin vuonna 1764 syntynyt ja vuonna 1822 kuollut Juho. Joonas Ikosen
miespuolista sukua asui Lokanlahdella noin 80 vuoden ajan.
 
  Paluu